Sunday, May 26, 2019

Asam Pedas Ayam

-1 ekor Ayam (dipotong kecil,kuantiti ikut jumlah ahli keluarga)
-2 sudu makan cili kering (dikisar)
-4 sudu minyak (untuk menumis)
-1 biji bawang besar
-3 ulas bawang putih
-1 inci halia
-1 sudu kecil belacan
-Daun kesum
-1 kuntum bunga kantan ( dibelah 4)
-1 sudu makan asam jawa + secawan air
- Garam&gula secukup rasa
Cara-cara:
-Panaskan minyak 4 sudu besar, masukkan bahan kisar, tumis smpi naik bau
-masukkan ayam, daun kesu& b.kantan, gaul rata. Biarkan masak smpi ayam mengecut
-masukkan air asam, garam, gula secukup rasa. Boleh tambah air ikut nk kuah bnyk mana.tutup dan biar ayam empuk
-siap masak sedia utk dihidang bersama nasi panas
*tambah air tu jgn smpi cair sgt, sbb asam pedas ayam ni sedap bila pekat2.
Selamat mencuba😊

No comments:

Post a Comment