Sunday, December 1, 2019

Bebola Kentang Cheese Tarik

Bahan-bahan: 
5 biji kentang (rebus)
Lada hitam
1 sudu kecil serbuk secukup rasa Maggi / garam ( mana2 yg ada kat rumah, tp letak salah satu je, takut masin pulak) 
Mozzarella cheese
1 biji telur
Serbuk roti@Breadcrumb

Cara-caranya:
-basuh bersih-bersih kentang dan terus direbus sampai empuk (aku tak kupas kulitnya sbb tu basuh bersih-bersih, nak tau dah empuk cucuk je dengan garpu tembus dengan mudah dh empuk dah...ataupun boleh tengok kalau kulitnya merekah)
- sejukkan dan kopek kulitnya sampai bersih. Masukkan sekali serbuk secukup rasa&lada hitam. Lenyekkan dia guna anak lesung ataupun garpu sampai sebati dan gebu.
-mozzarella td potong dadu utk masukkan kat tengah bebola kentang td. 
-sapu tangan dengan minyak masak sikit supaya tak melekat masa gentel bebola kentang tu. Buat bebola ni macam buat karipap bulatkan dia lenyekkan utk masuk cheese dan gentel bulat balik, jangan ko kelim macam buat karipap pulak😜
-celupkan dalam telur sampai rata & golekkan atas serbuk roti tadi sampai rata
-panaskan minyak (make sure minyak betul2 panas) dan goreng sampai keemasan.
-siap utk dihidang bersama sos, mayonese ataupun cheesebomb sos

*pesanan: boleh tambah 1 cawan tepung dalam adunan kentang td masa nak lenyekkan, tapi jgn terlebih tepung takut terlebih kenyal jadi cucur pulak. Dalam resepi aku tak letak tepung sebab aku takut tak jadi, sudahnya jadi bebola cuma agak lembut sikit sbb terlebih tumbuk. Tp korg jgn ikut sgt 1 cwn tu korang agak2 dgn kentang tu supaya kentang lebih dr tepung ok. Tak letak pun tak apa sebab aku punya pun jadi je, cuma tulah ada cheese yg hampir keluar.

No comments:

Post a Comment