Monday, February 4, 2019

Resepi kuah Yong Tau Foo (YTF)


Kuah hitam:
• 2 sd mkn taucu
• 2 sd mkn tpg jagung
• 2 sd mkn tpg gandum
• 3 sd mkn kicap pekat (@kicap manis)
• 3 sd mkn sos tiram
• 4-5 sd mkn gula
• 3 cwn air

♡ Masukkan semua bahan &blender smpi taucu jd halus. Kemudian masak smpi mendidih sekejap

Kuah merah:
• 1/2 cwn kacang tanah goreng
• 1 sd mkn tpg gandum
• 1 sd mkn tpg jagung
• 4-5 sd mkn gula
• 3 cwn air
♡ Blender semua bhn di atas smpi kcg jd halus

• 2 ulas bwg putih (diketuk)
• 3 sd mkn Cili kering (diblend)
• Secubit garam (secukup rasa)

♡ Panaskan sikit minyak, tumis bwg putih yg diketuk, masukkan cili diblend tggu smpi kering, masukkn semua bhn dlm blender td, masak sekejap smpi kuah agak pekat
♡ Siap sedia utk dimakan bersama bebola campuran, sayur, sotong &sbginya yg sesuai...

☆Kacang tak ada tak letak pun tak apa, kot ada yg allergic kan, kuantiti bahan2 smua sbnrnya ada je yg aku agak2 sbb nk buat lebih sikit. Nk nampak effort presentation boleh letak bijan disangan atau bwg goreng

Selamat Mencuba😉

Kredit: Hamidah Ida

x

No comments:

Post a Comment