Sunday, September 9, 2018

Kuih koci sempoi (jawa)

Bahan-bahan kulit koci:
-Tepung pulut
-Keledek purple (dikukus)
-Garam
-Air

Bahan2 bungkus:
-minyak masak (1 mangkuk kecik agak2 bnyk mana koci tu)
-Daun pisang (yg dah jemur koyak sedang2)

Bahan2 inti koci:
-Kelapa parut
-Gula melaka atau merah
-Gula pasir (sikit)


Cara2:
-keledek tu buang kulit pastu kukus smpi lembut sbb keledek purple ni cepat lembut
-Campurkan bahan2 utk kulit koci (kecuali minyak)uli smpi jd sebati dan kental utk digumpal.
- bahan2 inti campurkan dlm periuk masak dgn api kecil smpi masak rata (sejukkan baru gumpal bulat2 kecil)
-gumpalkan jd ketulan bulat2 mcm buat karipap tu pastu lenyekkan jgn nipis sgt utk masukkn inti yg dah digumpal bulat2. Dah gumpal elok celup dlm minyak supaya tak melekat.
-lg elok terus bungkus. Bungkus tu macam bungkus nasi lemak moden yg guna kertas tu
-dah siap susun terus kukus smpi daun dia berubah warna hijau pucat...agak2 masak dah tu

*selamat mencuba maaf na lau x berapa nk detail sgt sbb main agak2 je..tp ni pun 1st time aku buat ngan pantauan dr ibu aku...sbb bab bungkus tu payah sikit




No comments:

Post a Comment