Sunday, May 26, 2019

Kek Masam Manis



Bahan-bahan yang diperlukan:-

1/2 cawan gula halus (option gula kasar blend kering smpi halus)
1/2 tin susu pekat manis (tin kecil yg biasa beli tu)
1 3/4 cawan biskut kering/cream cracker yg telah dikisar agak halus
3/4 butter dr 250g (tgglkan dlm 1inch utk simpan)
5 biji telur (asingkan putih dan kuning)
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen vanilla
asam hawflakes secukupnya
pewarna yang disukai (merah,hijau)

Cara-caranya:-

*panaskan kukusan, sapu loyang kek dgn sedikit butter
*Biskut tumbuk dulu, baru blend jgn halus sgt agak2 halus sikit
*dalam bekas berasingan pukul putih telur sehingga kembang dan jadi 'meringue'- petua: tanda dah jadi meringue, colet dgn hujung jari nanti dia akan nampak bentuk tirus je.. bila dah jadi 'meringue' tu barulah dimasukkan ke dalam adunan no.2 tadi
1. pukul gula dan butter sampai kembang.
2. masukkan telur kuning sambil terus memutar
3. masukkan baking powder, susu pekat, putar rata, kemudian perlahankan kelajuan pemutar
4. masukkan biskut blend tadi sikit-sikit sampai habis & esen vanila kacau sebati, ketepikan.
5. kemudian bahagikan kepada beberapa bahagian ikut warna yang di sukai. Cth: tuang adunan merah dlm empat sudu besar kukus 5-7minit, keluarkan susunkan asam hawflakes diatasnya, kemudian ulang lagi setiap langkah yang sama dengan selang seli adunan yg berlainan warna sampai habis, lapisan akhir sekali hendaklah dikukus selama 1jam agar kek lapis ni benar2 masak.

*Lapisan akhir tu ikut gambar saya saja letak asam hawk tu kat atas, sebenarnya tak payah pun, tapi sebab tak nak bazir tu buat hiasan tu. Asam hawk tu nak selamat beli lima bungkus, guna yg saiz kecik. Susun lapisan asam tu jangan kedekut jimat sangat susun penuh permukaan kek tu, mana yang patah korang letak kat ruang2 kosong tu. Make sure asam tu leraikan keping-keping kalau mrlekat.

*cara lain nak bagi kek tu kering dan tak lembap sangat, kukus sampai masak lebih kurang 45minit bila cucuk lidi tak ada melekat, matikan api, biar agak sejuk sikit masukkan dlm oven bakar pd suhu 140° selama 15 minit. Dah masak biar dulu dlm oven tu sampai sejuk

*kat atas tu biskut &butter yang digunakan, optional ikut kebiasaan anda nak guna jenama mana-mana. Telur pula saya guna grade C, tak kisah apa grade pun yg penting telur ayam. Butter tu maksud saya daripada 250 g tu korang agak dalam 1 inci tu potongkan untuk simpan atau boleh guna sikit untuk oleskan kat loyang bukan semua tau.




Sebenarnya buat kek, kuih, atau lauk pauk ni, jangan mudah mengalah bila percubaan pertama kurang menjadi, cuba olah dengan berpandukan kesilapan pertama mungkin boleh rujuk resepi lain atau combine dua resepi tu, bila dah dapat figure out olah ikut kuantiti yang korang rasa sepatutnya. Honestly, this was my 2nd attempt to bake the cake. 1st attempt jadi tapi agak moist sangat mungkin sebab butter 1 buku tu & biskut cream cracker, seeloknya guna biskut kering. Sebab tu saya olah jd 3/4 dr 1 buku tu. Ni bukti kek yang pertama:


Banyak sangat tip saya bagi, harap membantu, sebab tak dapat tunjuk by video, maklumlah buat sorang tak ada pembantu nak rakamkan. Dikesempatan ni nak ucap jutaan terima kasih kat kawan saya Nasha yang sudi kongsi tip &cara dia buat kek resepi dari mak dia, ibu saya pun ada tolong juga bagi cadangan untuk guna biskut yang mana, olah kuantiti butter tu, kukus lepas tu bakar, sambil jahit baju raya dia tegur mana yang patut supaya jadi kek saya ni.

No comments:

Post a Comment