Thursday, September 13, 2018

Kuih badak cincai

Bahan2 kulit badak:
Tepung gandum
Keledek (purple/oren sama je)

Bahan2 Inti:
-Kelapa parut (1 mangkuk/agak2)
-Serai (2 batang)
-Udang kering (1 sudu makan tumbuk/agak2)
-Bawang besar (separuh tumbuk/agak2)
-Bawang putih (2ulas tumbuk/agak2)
-Cili kering (blend)
-Serbuk kunyit
-Garam
-Gula

Cara2:
-keledek kukus sblum buat inti smpi lembut lenyekkan biar sejuk
-panaskan minyak sikit utk menumis, masukkan bahan tumbuk (udang, bwg besar, bwg putih) agak naik bau masukkan cili &serai
-tumis smpi sebati masukkan air sikit kalau pekat sgt, masukkan gula garam secukup rasa
-tambah sikit (dlm secubit) serbuk kunyit agak2 warna kuning sikit je
-gaul sebati cukup rasa biar sejuk
-sementara tggu sejuk uli tepung &keledek garam secubit sesekali renjis air kalau nak lembut sikit. Uli smpi jd doh
-bulatkan doh kecik2 mcm nk buat karipap pastu lenyekkan letak inti tutup smpi inti x kluar pastu leperkan sikit kalau nmpk tebal

No comments:

Post a Comment