Wednesday, July 11, 2018

Rendang Ayam Lagi


Bahan Goreng Ayam:
1 Ekor Ayam (Potong Kecil-Kecil)
1 Sudu Kecil Kunyit
1 ½ Sudu Kecil Garam
-goreng ayam separuh masak-

Bahan-bahan: 
1 Inci Lengkuas
1 Inci Halia
4 Batang Serai (ikut saiz serai, macam saya ambik kat rumah nenek mmg besar)
½ Labu Bawang Putih (separuh dr 1 labu)
1 Biji Bawang Holland/2 Biji Besar (mana2 yg ada kat rumah,tapi jangan banyak sangat sbb bawang besar ada bau)
1 Genggam Ketumbar (agak2 je jgn banyak sangat, tak payah letak pun boleh ikut sendiri)
1 Kuntum Bunga Lawang 
1 Batang Kayu Manis
1 Senduk Cili Kering (saya guna cili tak pedas, so masuk banyak mana pun tak rasa pedas)
 Santan (perahan pertama dalam 1 biji kelapa, ni pun free amik kat rumah nenek jer)
Kerisek (satu biji kelapa agak2 jugak sbb bila disangan akan jadi sikit)
1 Sudu besar gula merah
Garam & Gula secukup rasa
[ lengkuas, halia, serai, bawang putih & holland, ketumbar blend. cili kering pun blend. kerisek tu nak disangan/goreng tanpa minyak]

Cara-Cara:
  • kerisek disangan sampai agak gelap perang bukan hangus.
  • tumis bahan yang di blend (cili kering, lengkuas, halia, serai, bawang putih & holland, ketumbar), masukkan bunga lawang & kayu manis sampai naik bau. baru masukkan santan pekat tadi.
  • sampai dah agak sebati santan pun dah separuh dr mula2 masuk, masukkan garam,gula secukup rasa

  • baru masukkan ayamsebab dah goreng separuh masak, jadi tak nak dia hancur pulak bila masuk awal2 (masa ni kalau rasa masih tak cukup boleh tambah & jangan digaul sangat agak dah rata seluruh ayam je)
  • agak2 sebati ayam, masukkan kerisek. gaul rata. sedia dihidang


***Tips kalau guna cili kering yang pedas boleh tumis cili dulu sampai lama untuk hilangkan lagi rasa pedas boleh tambah gula tapi jangan manis sangat. kalau nak kurangkan kuantiti minyak, masa blend cili kering letak sekali minyak dalam tu tambahan boleh melembutkan lagi kisaran cili tu…semoga membantu

No comments:

Post a Comment